„Dokładnie to, czego potrzebujemy”

Drukarnia internetowa Schätzl Druck & Medien GmbH & Co. KG inwestuje w rozwiązanie do produkcji książek w oprawie twardej, zaprezentowane przez Muller Martini podczas Hunkeler Innovationdays w Lucernie. Linia składająca się z oklejarki Vareo z opcjami do przygotowania bloku w oprawie twardej (wyklejka + merla) współpracujące z trójnożem InfiniTrim będzie kontrolowane przez system zarządzania procesem Connex. Linia będzie uzupełniona przez maszynę do zawieszania bloków Diamant MC Digital i urządzenie do produkcji okładek DA 270.

Firma Schätzl drukuje w pełni cyfrowo od roku 2015. 100% produktów jest zamawiana online na żądanie, 75% produktów jest produkowanych w jednym egzemplarzu. Zamówienia w 95% pochodzą spoza Niemiec. Oprócz kart ślubnych i okolicznościowych laminowanych lub lakierowanych firma specjalizuje się w albumach fotograficznych i niestandardowych książkach dla dzieci w oprawie miękkiej i twardej. Schätzl to obecnie firma rodzinna - założona w 1981r,  zatrudniająca 100 osób - wykorzystuje obecnie kilka systemów o niższym stopniu automatyzacji. „Ponieważ koncentrujemy się na w pełni zautomatyzowanych procesach i potrzebujemy skalowalnej i zautomatyzowanej wydajności ze względu na wahania sezonowe zwłaszcza w handlu świątecznym, szukaliśmy nowego rozwiązania”, mówi dyrektor zarządzający Ulrich Schätzl.

Michael Uhl (szef administracji i produkcji) opisuje system VBA / Vareo / InfiniTrim jako „dokładnie to, czego potrzebujemy”. „Jest to hybrydowy system do miękkich i twardych okładek, zapewnia automatyczne podawanie bloków, zapewnia dużą zmienność rozmiarów i ogranicza interwencje ręczne - tak jak opisuje Muller Martini w swojej strategii 4.0. ”

Nowy system, który zostanie oddany do użytku tego lata, będzie zarządzany przez system organizacji pracy Connex. „Jest on dla mnie nawet ważniejsze niż poszczególne maszyny, ponieważ organizuje ich współpracę, jest niezastąpiony”, mówi Ulrich Schätzl. „Connex zapewnia doskonałe wsparcie dla naszej strategii Schätzl 4.0”.

Umowa zakupu nowej linii została podpisana podczas Hunkeler Innovationdays w Lucernie, gdzie Muller Martini po raz pierwszy zaprezentowała swoją światową premierę – stację wyklejki współpracującą w linii z Vareo. Wcześniej tego typu urządzenia były używane tylko w liniach o wysokiej wydajności. Teraz Muller Martini umożliwia produkcję bloków książkowych z wyklejką w bardzo krótkich seriach in-line. Nowa konfiguracja maszyny, która została opracowana zgodnie z filozofią Muller Martini Finishing 4.0, zapewnia introligatorni możliwość wyprodukowania ultra-krótkich lub pojedynczych kopii na żądanie, znacznie bardziej ekonomicznie, zarówno w miękkiej jak i twardej oprawie.

Do tej pory produkcja pojedynczych egzemplarzy często wiązała się z dużą ilością pracy ręcznej i kilkoma etapami produkcji. Sporym utrudnieniem było przyklejanie wyklejki. Nowe rozwiązanie Muller Martini sprawiło, że cały proces przygotowania bloku do twardej oprawy jest w pełni zautomatyzowany.

Od lewej: Hans Leuenberger (Muller Martini), Michael Uhl, Ulrich Schätzl, Peter Stein (Muller Martini) i Bruno Müller (CEO Müller Martini) podczas Hunkeler Innovationdays w Lucernie.