Piąty FlexLiner w cztery lata

W związku z niepowstrzymanym wzrostem segmentu ulotek, firma Prospekt Versand Service GmbH ( P.V.S. ) wdraża do produkcji piątego FlexLinera. Wraz z bieżącą, marcową instalacją, zakład z siedzibą w węgierskim mieście Sopron będzie posiadał w produkcji aż jedenaście systemów insertujących od Muller Martini.

1.488 miliarda ulotek w roku 2014, 1.690 miliarda w 2015, 1.870 miliarda w 2016, 2.050 miliarda w 2017 oraz 2.240 miliarda w 2018 roku – liczby ulotek wykonywanych przez P.V.S. dla swoich klientów z różnych stron Europy podążają w jednym kierunku: w górę.
“Ulotki są tak popularne dzięki bezpłatnej dostawie do domów, gdzie często pozostają przez parę dni, są zwykle czytane przez kilka osób a rozmaite oferty mogą być łatwo i przyjemnie czytane i porównywane przy filiżance kawy bez potrzeby włączania urządzeń elektronicznych”, wyjaśnia Dyrektor Zarządzający P.V.S., Erich Romano opowiadając o sukcesie firmy.

Niemniejsze znaczenie ma tutaj nowoczesny proces produkcji z wykorzystaniem wysoce zautomatyzowanych systemów.
Obecnie w Sopron, w pobliżu austriackiej granicy, w użyciu jest dziesięć systemów insertujących od Muller Martini: cztery linie FlexLiner, trzy BiLiner, dwie AlphaLiner oraz Integro.
Piąta linia FlexLiner zostanie zainstalowana w marcu, poprzednia została wdrożona do produkcji w roku 2015.
“Technologia naszych maszyn FlexLiner w pełni się sprawdziła i jestem nimi w pełni usatysfakcjonowany. Ponownie widzę sens oprzeć się na tym modelu insertowania.”, mówi Erich Romano oceniając swoją najnowszą decyzję inwestycyjną.

Najnowszy FlexLiner posiada stację nanoszenia kleju. To rozwiązanie umożliwia przyklejanie rozmaitych kart do ulotek w trakcie ich insertowania. Proces ten jest obecnie częstym życzeniem klientów, twierdzi Dyrektor Zarządzający.

Dotychczas zakład P.V.S. stosował proces przyklejania off-line realizowany na specjalnych maszynach. Firma zainwestowała także w system klejenia na sztaplarce Muller Martini Robusto dodanej do piatej linii FlexLiner. Ulotki produkowane na tej maszynie będą następnie przesyłane do pozostałych linii FlexLiner

Erich Romano: “Oparcie produkcji o linię FlexLiner znów miało sens.”