System Presto II zszyje także produkty hybrydowe

Po uruchomieniu nowej maszyny do szycia drutem Presto II od Müller Martini, firma Tiskara Zelina d.d. w Sveti Ivan Zelina (Chorwacja) odnotowała znaczny przyrost zamówień.

Od prawej: Tajana Hasan Lemić (przewodnicząca zarządu), Branko Markiš (członek zarządu), Ivan Špoljarec (operator maszyny) und Željko Pokupec (dyrektor chorwackiego przedstawicielstwa firmy Müller Martini Pokugraf) przed maszyną do zszywania Presto II w firmie Tiskara Zelina.

Ponad dwadzieścia lat maszyna do szycia drutem SH 1509 wiernie służyła  firmie Tiskara Zelina zszywając miliony katalogów oraz periodyków. „Zawsze byliśmy zadowoleni z tej maszyny i wsparcia lokalnego przedstawiciela firmy Müller Martini – Željko Pokupeca”, mówi Tajana Hasan Lemić.

To utworzone przez państwo w latach 50-tych, czterdzieści lat później przekształcone w prywatną spółkę akcyjną przedsiębiorstwo zdecydowało się na zakup nowej maszyny do szycia drutem.  Według prezesa zarządu, priorytet miała przede wszystkim druga, większa inwestycja. „W zeszłym roku uruchomiliśmy nową maszynę offsetową w formacie B1, dlatego zoptymalizowany przepływ pracy zmusił nas do zakupu szybszej maszyny do oprawy zeszytowej. Maszyna Presto II dzięki możliwości obróbki różnych formatów okazała się idealnym rozwiązaniem dla naszego spektrum produkcji.

Nowa maszyna do szycia drutem w firmie Tiskara Zelina obrabia nie tylko arkusze z nowej maszyny offsetowej Koenig&Bauer, ale także z systemu produkcyjnego druku cyfrowego firmy Ricoh.  W ostatnich latach w firmie Tiskara Zelina stale zwiększa się udział druku cyfrowego i obecnie wynosi on około 25%. Nierzadko na nowej maszynie Presto II z sześcioma nakładakami i podajnikiem okładek i odbywa się oprawa produktów hybrydowych – składających się z wydrukowanej w technologii offsetowej treści i cyfrowo wydrukowanej okładki.  Prawdopodobnie wkrótce dojdzie do tego zszywanie oczkowe, ponieważ firma Tiskara Zelina planuje już odpowiednią rozbudowę.

Odkąd w kwietniu 2018 roku uruchomiono system Presto II wraz z nową maszyną offsetową, przedsiębiorstwo zatrudniające 86 pracowników odnotowało wzrost zamówień o 30-40%. „I mamy nadzieję- mówi Tajana Hasan Lemić - że w następnym roku osiągniemy kolejny wzrost. Ponieważ dzięki rozszerzeniu naszego asortymentu produkcyjnego mogliśmy przystąpić do przetargu wydawnictw na wydrukowanie podręczników szkolnych – nawet za granicą. Założyliśmy sobie cel, że obok rozpoczęcia działalności związanej z podręcznikami szkolnymi zwiększymy relatywnie niskie jeszcze wskaźniki udziału w eksporcie.”

Odnośnie podręczników szkolnych: Produkty w oprawie miękkiej firma Tiskara Zelina przygotowuje także na dwóch oklejarkach Muller Martini –Tigra i AmigoPlus.