W duecie bardziej elastycznie

15 lat po wprowadzeniu systemu NewsLiner, Moser Holding AG w swoim austriackim zakładzie w Innsbrucku uruchomił kolejny system insertowania do gazet – FlexLiner firmy Müller Martini. Wydawca gazety Tiroler Tageszeitung zwiększył w ten sposób swoją elastyczność dołączania rozmaitych dodatków do swojego flagowego tytułu a także wielu innych tygodników.

Od lewej:Daniel Marent, Asystent prezesa zarządu, Gerhard Urban, Sales Manager Müller Martini Europa Wschodnia.

Siła gazety Tiroler Tageszeitung polega na jej regionalnym charakterze. Osobny dodatek do gazety Platzhirsch oferuje lokalne informacje dla dziewięciu regionów, dotyczące każdorazowo danego obszaru. Są one drukowane codziennie od godziny 18 jako produkty wstępne, nawijane na bufory FlexiRoll i po godzinie 22 wprowadzane do komercyjnych wydań. Od 2003 roku  stosowany jest już system NewsLiner z ośmioma stacjami i podajnikiem Promo.

Jeszcze kilka miesięcy temu ten sam system był używany dla dziennika i kilku innych czasopism klientów akcydensowych, a także wielu regionalnych gazet wydawanych przez Regionalmedien Austria AG o łącznym nakładzie około 330 000 egzemplarzy i pojawiających się w coraz mniejszych nakładach regionalnych dodatkach. „Był używany” - ponieważ od stycznia ubiegłego roku tygodniki, które ukazują się co środę są konfekcjonowane na FlexLiner firmy Muller Martini. System ten posiada dwanaście stacji, dlatego teraz można w sposób zautomatyzowany dołączać więcej produktów o zasięgu regionalnym niż poprzednio.

Jak mówi inż. Daniel Marent, asystent kierownictwa, „taki rodzaj insertowania umożliwia nam dokładanie dociętych ulotek bez konieczności ich składania”. Odkąd zatrudnieni w firmie inżynierowie przebudowali trymer obrotowy Müller Martini Exacto, kolejnym zastosowaniem jest docinanie wysokiej jakości produktów. Są one zszywane rotacyjnie, złamywane , podawane do systemu Exacto, ponownie złamywane, a następnie wkładane do głównej gazety „nośnej”.

„Ponadto nowe podajniki FlexLiner PX systemu FlexLiner przyjmują również skomplikowane dodatki” – mówi Daniel Marent – „i stanowią istotną  przewagę nowego systemu, który wyposażony w dwie podwójne stacje złamywania, a całość kontrolowana jest przez system sterowania MPC”.

„Dzięki możliwości produkcji różnych rodzajów gazet na dwóch różnych systemach, a także przejścia na jeden system w momencie krytycznym, staliśmy się znacznie bardziej elastyczni i cechuje nas wysoki stopień niezawodności”, Daniel Marent zauważa pozytywny bilans pierwszych miesięcy działalności.